Svētrunas tēma ir “40 veiksmīga cilvēka rakstura īpašības”.
Iepriekšējo divu svētrunu tēma bija “Veiksmīga cilvēka rakstura īpašības”. Mēs mācījāmies tikai un vienīgi par Jēzus rakstura īpašībām. Runājām precīzi par to, kā Jēzus dzīvoja un rīkojās, un no tā secinājām, kādas ir Viņa rakstura īpašības. Jēzus ir vienlaicīgi Cilvēks un Dievs, Dieva Dēls. Viņš ir absolūts veiksmīga cilvēka paraugs. Šodien būs tehniskākas lietas. Runāsim par to, kādas rakstura īpašības mums būtu jāiegūst, lai mēs būtu veiksmīgi.

1. Domāšana.

Beidzot vēl, brāļi, kas vien ir patiess, kas svēts, kas taisns, kas šķīsts, kas patīkams, kam laba slava, ja ir kāds tikums un ja ir kas cildināms, par to domājiet! (Filipiešiem 4:8 )

Runājot par domāšanu, labi der mans iemīļotais teiciens: iedod bomzim miljonu, un pēc nedēļas viņš atkal būs bomzis. Atņem miljonāram miljonu, un pēc laika viņš atkal būs miljonārs. To, kas ir cilvēks, bomzis vai miljonārs, nosaka viņa domāšana. Mūsu domāšana nosaka to, kas mēs esam, tāpēc šī rakstura īpašība ir pati pirmā.

[..] Lai arī nespēcīgais par sevi saka: es esmu stiprs! (Joēla grāmata 4:10)

Tu esi spēcīgs tāpēc, ka tāda ir tava domāšana, tu sevi tādu apzinies. Ja tu esi vājš, tad vēl jo vairāk apliecini, ieraksti savā prātā, dvēselē un sirdī to, ka esi stiprs. Tas ir domāšanas veids. Jēzū Kristū tu esi jauns radījums, jauns cilvēks. Bībele saka, ka tev ir jānovelk vecais cilvēks un tā vietā jāuzvelk jaunais. Tas nozīmē, ka mēs novelkam savu veco domāšanu. Mēs sākam domāt tā, kas esam Jēzū Kristū. Ir kāda laba ilustrācija par nesenu notikumu saistībā ar manas automašīnas pārdošanu. No šīs mašīnas man palika riepas, kuras bija lietotas aptuveni divas nedēļas. Jaunajam īpašniekam es tās neatdevu, jo tā būtu pārāk liela dāvana. Riepas atstāju garāžā un ieliku internetā pārdošanas sludinājumu. Cilvēki zvanīja un izrādīja interesi. Viens no viņiem bija gatavs riepas pirkt, taču vēlējās, lai piegādāju tās uz Rīgu. Uz riepām vēl bija diski, un, lai tos noņemtu, ir nepieciešama vesela procedūra. Potenciālajam pircējam atbildēju: “Kamēr naudu neredzu, tikmēr nekur nevedu.” Piedāvāju riepas arī mašīnas pircējam. Viņš atbildēja: “1200 EUR, un braucu pakaļ kaut tūlīt.” Savukārt es atbildēju: “Ja brauc tiešām tūlīt, tad būs par 1200 EUR.” Pircējs neatbrauca. Tā nu šīs riepas man palika. Tā kā pēc neilga laika jau būs nepieciešams iegādāties ziemas riepas, vakar sāku tās meklēt, taču pēkšņi aizdomājos par iepriekšējās mašīnas riepu izmēru. Šķirstot informāciju, atskārtu, ka iepriekšējo riepu izmērs sakrīt arī ar jaunās mašīnas riepu izmēru. Tas es sapratu, ka vēlo pirkt to, kas man jau ir, turklāt, man ir pats labākais. Draugs, tu Jēzū Kristū jau esi tas, kas esi. Ir tikai jānovelk vecais domāšanas veids un jāuzvelk jaunais. Tev ir jāuzvelk veiksmīga cilvēka domāšana.

2. Vide.

Kam darīšana ar zinīgo, tas kļūst pats zinīgs, bet, kas ir draugos ar neprašām, tas piedzīvos nelaimi. (Salamana pamācības 13:20)

Ir svarīgi, kādā vidē tu atrodies. Šodien tu atrodies stiprā draudzē, stipru cilvēku vidē. Mūsu draudzē ir laba struktūra, mums ir mācītājs un vadītāji. Par vadītājiem draudzē es deleģēju tikai tos cilvēkus, kuri kaut nedaudz ar darbiem parāda, ka ir veiksmīgi. Tādās redzamākās kalpošanās mēs liekam tikai tos cilvēkus, kuri patiešām ir spējīgi un stipri, tāpēc tev ir, kam līdzināties. Tu esi stiprā vidē, un šī stiprā vide arī tevi dara stipru. Ir divas svarīgas lietas, un pirmā no tām ir personīgas attiecības ar Dievu. Attiecībās ar Dievu liela daļa sastāv no domāšanas. Tu lasi Dieva vārdu un pārdomā to. Tu salīdzini sevi ar Dieva vārdu, saņem no Dieva dažādas atklāsmes. Tas viss ir saistīts ar domāšanu. Otra lieta ir vide un draudze. Šīs abas lietas Tev ir ļoti nepieciešamas – personīgs kontakts ar Dievu un draudze jeb vide, kurā tu vari augt. Bez tā praktiski nav iespējams būt veiksmīgam cilvēkam. Šie divi ir pamatpunkti.

3. Aktīvs.

Un viņa kungs sacīja tam: labi, tu godīgais un uzticīgais kalps. Tu esi bijis uzticīgs pār mazumu, es tevi iecelšu pār daudzumu. Ieej sava kunga priekā. (Mateja evaņģēlijs 25:21)

Šis ir stāsts par kalpiem, kuriem Dievs bija uzticējis talentus. Tos kalpus, kuri bija likuši lietā viņiem iedoto mazumiņu, Jēzus uzslavēja. Viņš teica: “Tu esi lietojis to, kas tev ir, tāpēc Es došu tev vairāk.” Esi aktīvs un lieto to, ko vari lietot šodien! Tos prāta un fiziskos resursus (aktīvus), kuri tev ir pieejami, lieto. Ja tu nebūsi aktīvs un nesāksi lietot to, kas tev šodien ir, ja tu nesāksi kalpot draudzē ar to, ko vari šodien, tad tu nevari sapņot par to, ka rīt tev būs vairāk. Tāpat ir ar uzņēmumu celšanu un citām laicīgās dzīves sfērām. Ja tu nesāksi ar to mazumiņu, kas tev ir, tad tev nespīd nekas lielāks. Esi aktīvs!

4. Mīlošs.

Tā arī ir veiksmīga cilvēka rakstura īpašība. ‘Mīlošs’ ne obligāti nozīmē izplūst asarās un emocijās. Tas nozīmē – mīli Dievu un savu tuvāko kā sevi pašu. Tas nozīmē izturēties pret cilvēkiem tā, kā to grib Dievs, un sekundāri es izturos pret cilvēkiem tā, kā es gribu, lai izturas pret mani. Iemīli visu to, ko tu dari! Principā, visi pārējie punkti, kurus es šodien minēšu, ierindojas zem vārda ‘mīlestība’. Tas būs viss, ko ietver mīlestība. Mūsdienās vārds ‘mīlestība’ patiesībā ir jau novalkāts. Visbiežāk cilvēki pasaulē, tai skaitā, diemžēl, arī daudzi kristieši, saprot šo vārdu kā romantisko mīlestību. Patiesībā, romantiskā mīlestība ir tikai viena maza daļa no mīlestības, turklāt ne svarīgākā. Svarīgākais ir mūsu attieksme pret Dievu un cilvēkiem. Esi mīlošs!

5. Vīzija.

Mums ir vīzija: Jēzus asinīs Latvija šķīstīta baltāka par sniegu. Mūsu vīzija ir Dieva svētīta Latvija. Garīgi un ekonomiski plaukstoša, demokrātiska, brīva Latvija. Man nav problēmu dzīvot Līgatnē, Siguldā vai Rīgā. Rīgā gan es negribētu dzīvot, taču, ja vajadzētu to darīt, tad varētu. Principā, man nebūtu problēmu dzīvot jebkurā Latvijas vietā. Kāpēc tā? Ja es atceros sevi laikā, pirms pazinu Dievu, pirms man bija vīzija par kādām lietām, tad toreiz es sevi izjutu kā īstenu limbažnieku. Zinu tur katru pagalmu no laikiem, kad, būdams mazs puika, ložņāju pa visiem kaktiem. Tā ir mana pilsēta. Ja tajā laikā man teiktu, ka mēs mainīsim savu dzīvesvietu uz citu pilsētu un man būs jāmācās citā skolā, tad man tas būtu bijis kosmoss. Es to nevēlētos darīt. Kad es pirmo reizi ar mammu braucu uz Rīgu, tas man bija kaut kas neaptverams. Liela daļa draudzes cilvēku arī nemaz nav dzimuši pilsētnieki. Daudzu sirdīs ir lauki, un uz pilsētu ir atvedušas darba darīšanas vai kas tamlīdzīgs. Gan pilsētai, gan laukiem ir savi plusi un mīnusi. Personīgi man ļoti patīk dzīvot laukos, bet šobrīd vairs nav tā, kā bērnībā, kad nekādā gadījumā es nebūtu gatavs pārcelties. Kāpēc tā? Kāpēc šodien man ir vienalga, kur dzīvot? Tāpēc, ka manā vīzijā ir Latvija. Mana vīzija ir glābta Latvija. Es neskatos uz sevi, ka mana dzimtene ir Limbaži. Nē. Mana dzimtene ir Latvija. Es mīlu Latviju, un man ir vienalga, kurā Latvijas vietā es atrodos. Tieši šīs vīzijas dēļ mana atrašanās vieta man nav būtiska.

Pirms ierobežojumiem, mēs ik gadu ar ģimeni devāmies ceļojumos uz Eiropas dienvidiem. Tā Eiropas daļa ir izbraukāta krustu šķērsu. Nokļūstot dienvidu jūrās, mēs mēdzām noīrēt kādu motorlaiviņu, ar kuru pavizināties pa piekrasti. Reiz, braucot ar šādu laiviņu, mēs pietuvojāmies ļoti greznai jahtai, kas bija vidēja kuģa lielumā. Tā bija Abramoviča jahta. Zinu, ka viņš bija piestājis arī Rīgas ostā. Interesanti, kāpēc miljonāri visu dzīvi braukā ar jahtu pa pasauli un apmetas dažādās valstīs? Kur ir viņu dzimtene? Šie cilvēki ir globālisti. Viņu dzimtene ir visa pasaule. Viņiem ir cits redzējums uz visu, un tāpēc viņi visas lietas kārto turpat uz savas jahtas jebkurā pasaules vietā. Ja godīgi, es arī gribētu jahtā ceļot pa pasauli un koordinēt visas megadraudzes “Kristus Pasaulei” filiāles. Visvairāk es gribētu braukāt tieši pa kādu dienvidu jūru. Vīzija ir veiksmīga cilvēka rakstura īpašība. Mūsu vīzija atbilst šai Rakstu vietai:

Un Viņš tam lika iziet ārā un sacīja: “Skaties uz debesīm un skaiti zvaigznes; vai tu spēj tās izskaitīt? Tikpat daudz būs tev pēcnācēju,” Viņš tam sacīja. (1. Mozus grāmata 15:5)

Tieši tāpat visām citām tavas dzīves sfērām ir nepieciešama vīzija.

6. Ticība.

Tas Kungs ir ar mani, lai man palīdzētu; tādēļ es droši noskatīšos uz saviem ienaidniekiem, gavilēdams uzvaras priekā. (Psalms 118:7)

Dāvids savos psalmos ļoti bieži saka pateicību Dievam. Viņš slavē Dievu par to, kas vēl nav. Dāvids saka: “Jā, man ienaidnieki ir visapkārt, es iznīkstu un izdilstu, viņi mani nievā un vajā, bet es pateikšos Tam Kungam un ar prieku noraudzīšos uz sakautiem ienaidniekiem.” Jēzus ir no Dāvida cilts. Dāvids ir viens no redzamākajiem Bībeles personāžiem, no kuriem mēs mācāmies. Viņš ir veiksmīgs cilvēks, kurš no nulles kļuva par ķēniņu. Dievs bija ar viņu. Dāvidam ir pareizs domāšanas veids. Viņš slavēja Dievu par to, kas vēl nav. Tā bija viņa ticība: Dievs ir ar viņu un izvedīs no katras situācijas. Tā ir pozitīva ticība, pozitīvs apliecinājums. Dāvids ne tikai pozitīvi domāja, bet arī apliecināja.

[..] un mana acs ir ar prieku noraudzījusies uz maniem uzveiktajiem ienaidniekiem. (Psalms 54:9)

7. Mērķtiecīgs.

Vīzija un mērķi ir nedaudz atšķirīgas lietas. Vīzija ir vispārīgs redzējums, mērķi ir tas, ka tava vīzija jau ir saskaldīta konkrētos lielākos un mazākos mērķos un tu mērķtiecīgi un disciplinēti strādā, lai sasniegtu šos mazos mērķus, kas kopā veido visu kopumu uz uzvaru. Kā piemēru varam minēt sestdienas protesta akciju. Cilvēki mēdz jautāt: “Ko dod viena šāda protesta akcija?” Es atbildu: “Konkrēti šī viena protesta akcija pamatos neko nemainīs, taču tas ir viens mazs solis, viens mazs mērķis, uz kuru mēs tiecamies, lai nākamajās vēlēšanās mēs būtu skaitliski liela partija un lai šajā partijā būtu pietiekami daudz stipru un aktīvu cilvēku. Tas viss ir svarīgi, lai mēs spētu uzvarēt nākamajās vēlēšanās un pārņemt varu.” Tātad, mūsu vīzija ir tā, ka esam valdībā, bet tam apakšā ir mazi mērķi, un viens no tiem – protesta akcijas. Arī masu mediji šādas akcijas atspoguļo kā bezjēdzīgas, taču ir svarīgi mērķtiecīgi doties uz savu mērķi. Suņi rej, bet karavāna iet tālāk. Lai visi kritiķi sēž. Mēs ejam uz mērķiem. Ja jūsu mājas grupiņā piecus gadus ir pieci cilvēki, tad padomājiet par to, vai jums ir vīzija un vai jūsu līderis un cilvēki grupiņā ir mērķtiecīgi. Vai grupiņai ir plāns aizsniegt kaut vienu cilvēku un atvest pie Dieva? Un vai šis plāns ir pastāvīgs? Tas arī visu izsaka. Ir cilvēki, kas skandina: “Vai, mums ir vīzija, ka mums būs pilna grupa ar cilvēkiem un vēl divas, trīs, piecas un desmit jaunas grupas.” Bet vai mērķis šodienai viņiem ir? Lūk, veiksmīga cilvēka rakstura īpašība ir mērķtiecība.

8. Uzticība.

Uzticība Dievam, ģimenei, valstij. Es ļoti vērtēju uzticīgus cilvēkus, uzticīgus līderus, kas ir man blakus un nekad nenodod. Kas ir uzticība valstij? Šodien mums it kā ir valsts un Satversme, un mums ir jābūt uzticamiem šai valdībai. Nē, draugs, mums nav jābūt uzticamiem šai valdībai. Mums ir jāsaglabā uzticība mūsu Valsts ideālam, mūsu Satversmei un brīvai Latvijai. Es neesmu uzticams ne Kariņam, ne Levitam. Es esmu uzticams Latvijai. Tādai Latvijai, kādu nodibināja mūsu senči. Ar to Satversmi, kādu viņi sastādīja. Ar to himnu, kas mums ir. Lūk, tāpēc es palieku uzticams savai valstij. Es, tu, mēs esam valsts. Tev ir savs mācītājs, sava grupiņa, sava draudze, un uzticība ir ļoti svarīga. Esi uzticams! Esi uzticams arī savam darba devējam.

9. Dedzība.

Kaisle un uguns. Degt nozīmē iet un darīt. Tas nozīmē arī to, ka tu meklē vidi, kurā vari būt motivēts. Tu pats ej kambarī lūgt Dievu. Tu pats skaties motivējošus materiālus, esi kopā ar motivējošiem cilvēkiem, kas iededzina tevī šo uguni. Tad seko tavas mazās aktivitātes un pirmie rezultāti, kas uztur šo uguni un uzpūš no jauna. Ja mēs paļaujamies tikai uz emocijām, kad kāds nedaudz iedod motivāciju, vai tu atnāc uz dievkalpojumu, kur Dievs tev pieskaras, tad zini, ka šīs emocijas ilgi nepaliek. Pamatā degsmi dod vienkārša darīšana, nevis emocijas.

10. Disciplinēts.

11. Kompetents.

Būt kompetentam nozīmē to, ka tu pārzini savu darbības sfēru. Es kā mācītājs pārzinu to, ko es daru. Es pārzinu līderību tajā līmenī, kurā es esmu. Es varu sapulcēt cilvēkus vai pacelt viņus tik, cik es varu. Kā draudze mēs varam ietekmēt procesus Latvijā. Par mūsu draudzi Latvijā jau zina, faktiski, ikviens. Ja tie būs krieviski runājošie, tad mazāk, bet lielākoties ikviens, kas sēž pie “Panorāmas” un ir informēts par to, kas notiek Latvijā, mūs zina, un tā ir ietekme. Tas ir tas, ko es varu un ko es esmu spējis sasniegt, tas ir mans darbs. Es esmu kompetents draudzes darbā. Es kļūšu kompetents arī politikā, esot vairāk tajā vidē, kur šobrīd esmu. Kompetence nozīmē to, ka tev ir jāpārzina savs lauciņš. Ja vadi grupu, tev ir jāpārzina, kā to darīt, tev jāpārzina savi cilvēki un tā tālāk. Ja tu esi galdnieks, tev ir jāpārzina visa šī sfēra. Tā ir kompetence. Veiksmīgs cilvēks ir kompetents savos jautājumos.

12. Tāds, kurš mācās.

Tas iet roku rokā ar kompetenci. Lai cilvēks būtu kompetents, viņš mācās. Tev nepārtraukti ir jāmācās gan no savām kļūdām, gan no citu kļūdā un vienkārši jāizglītojas.

13. Upurējošs.

Ko nozīmē būt upurējošam? Sandris Točs man teica tā: “Paldies, ka tu atnāci (uz protestu), tu tomēr atnāci.” To pašu es viņam varētu pateikt: “Paldies, ka tu atnāci.” Viņš teica: “Ā, nu es domāju, ka tev tur tos sodus liek par to tiešraidi, un tagad tu netaisīsi tiešraidi un šodien nebūsi.” Es ceru, ka tas bija joks. Viņš gan teica, ka tas ir joks, bet man tas nepatika. Man tur būt ir pats par sevi saprotams. Man jau ir piesūtītas 6 noziegumu epizodes, 6 publikācijas, un viena no tām ir tiešraide. “Panorāma” drīkst filmēt, bet es nedrīkstu. “Panorāma” arī tur filmēja bez nekādām maskām. Viņi tur vienkārši staigāja, un nekādas distances viņiem nebija. Es filmēju, bet Latvijas Televīzija spraucās, grūstās un lien ar savām milzīgajām kamerām. Tagad sen jau tik milzīgas kameras vairs nav vajadzīgas un sen jau viss ir minimizēts. Tas viss ir vēsture. Viņiem par to nav nekas, bet man ir ierosināta administratīvā lieta. “Tu vēl filmēsi?” Nu, protams, ka filmēšu! Vai tas ir upuris? Man tas nav nekāds upuris, bet vispār tas ir upuris. Es pat nejūtu nekādu upuri pie tā visa, man tas ir pats par sevi saprotams, bet kādam tas būtu baigais upuris. Ir jābūt upurējošam, attiecīgās situācijās ir jāuzupurējas. Tas ir veiksmīgs cilvēks. Ja tu nespēj upurēties, neredzēt tev nekādu veiksmi. Tas ir jāizdara attiecībās ar cilvēkiem, un ir daudzas lietas, kas ir jāupurē.

14. Piedodošs.

Dzīve piedošanā. Nesen mēs par to runājam, tāpēc neatkārtošos.

15. Draudzīgs.

Labāk ir iegūt draugu nekā ienaidnieku. Nekad nebūs tā, ka visi būs draugi un visiem viss būs pa prātam. Bībelē arī teikts:

Ja iespējams, no savas puses, turiet mieru ar visiem cilvēkiem. (Romiešiem 12:18)

Labāk esi draudzīgs ar cilvēku, kurš varēja būt tev ienaidnieks un sagādāt tev problēmas, kuras tev atņems laiku risināt. Un vispārīgi esi draudzīgs, esi komunikabls un mācies to! Neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir flegmatiķis vai sangviniķis, katram ir savs temperaments jeb veids, kā viņš savu draudzību var izrādīt. Reizēm zālē sēž cilvēki, un es nevaru saprast, vai viņi vispār dzird mani, vai reaģē, vai viņus kaut kas uzrunā. Neko nevar saprast, tādi cieti. Mācies savā veidā būt draudzīgs, “uzmet” mācītājam kaut vai ar aci: “Viss kārtībā, es dzirdu, mani uzrunā Dievs.”

16. Patstāvīgs.

Patstāvība ir ļoti laba un teicama īpašība. Es ļoti vērtēju cilvēkus, kuri kļūst patstāvīgi, kas audzina savu komandu, savus kalpotājus. Sākotnēji bērniem ir vajadzīgs ļoti daudz uzmanības, bet vēlāk, kad bērni izaug, viņus ir jāatlaiž, viņi nevar nepārtraukti dzīvot pie mammas, viņiem nav vairs nepieciešama tik liela uzmanība. Tas ir ļoti vērtīgi, tāpēc esi patstāvīgs. Tas nenozīmē, ka tev nevajag cilvēkus un nevajag draudzi, tik patstāvīgam nevajag kļūt. Mums katram ir jābūt patstāvīgam, un tā ir veiksmīga cilvēka rakstura īpašība. Patstāvība vajadzīga visās lietās, kad patstāvīgi dari vienas un tās pašas lietas, ka tev nav vienmēr jāatgādina, ka tu pats zini, kas tev šodien ir jāizdara. Piemēram, no rīta jāpieceļas, neaizmirstiet no rīta piecelties. Pagājušajā otrdienā abām mūsu līderu komandām bija lūgšanas caur Zoom. Es pamodos no rīta un domāju: “Kas par dienu, man tā šķiet, ka šodien nekā nav.” Es guļu tālāk. Paskatījos 7:05 pulkstenī un domāju: “Nē, nē, šodien nekā nav.” Un guļu tālāk. Plkst. 7:10 kaut kas zvana ar vibro zvanu sievai. Es domāju: “Kas tur atkal zvana tik agri no rīta, kaut kāds nenormālais uz info tālruni!?” Tie nenormālie bija Velta un Pēteris. Izrādās, ka tomēr bija lūgšanas. Tad es lecu “pa galvu, pa kaklu” ārā no gultas, un mums bija lūgšanas. Draugs, esi patstāvīgs un neaizmirsti piecelties no rīta. Tās ir svarīgas lietas.

17. Ātrums.

Tu esi redzējis “Vāģīšu” multenīti par Zibeni Makvīnu? Man patīk, ka viņš sākumā saka: “Brum, brum, es esmu ātrums.” Veiksmīga cilvēka rakstura īpašība ir ātrums. Man ar ātrumu nav problēmu, un tā ir laba īpašība. Protams, ātrumā tu vari izdarīt arī kaut ko nepareizu, bet, ja tu to visu lieto pareizi, tā ir laba īpašība. Ja man ir akūta problēma, es zinu, ka tā ir jārisina. Es nevaru normāli aiziet mājās, apsēsties pie teļļuka un kaut ko stulbu paskatīties. Es vienkārši nevaru, kamēr es neesmu to izdarījis. Man tas ir jāizdara. Ir lietas, par kurām vienkārši var teikt: “OK, tas nav tik svarīgi, deleģēšu kādam citam vai vispār neko nedarīšu,” bet, ja es zinu, ka tas ir svarīgi vai arī esmu kādam pateicis “jā”, tad man tas ir iekšā, man tas ir jāizdara un ātri. Es kārtoju lietas ātri. Cilvēki, kas man ir apkārt, saka tā: “Es kaut ko ieminos vai uz kaut ko skatos, ahā, viss skaidrs, tūlīt tas būs.” Man viss notiek ātri, jo pēc temperamenta esmu holeriķis. Arī melanholiķiem, flegmatiķiem un sangviniķiem ir jābūt ātriem. Ja tu gribi būt veiksmīgs, tev ātri jāreaģē uz situācijām. Nevis “pa galvu, pa kaklu”, bet padomā, pārdomā un ātri reaģē. Limbažos draudzes pirmsākumos bija tāds Jānis, liela auguma, foršs džeks. Viņš bija tāds mierīgais, visīstākais flegmātiķis – kluss, nerunīgs, bet, kad runāja, tad kā “naglai uz galvas”. Tik mierīgs, ka vispār no viņa nevarēja saprast, ko no viņa var sagaidīt. Vienā reizē kaut kādi cilvēki bija atnākuši, un es tur sludināju, un bija viens agresīvs cilvēks. Tiklīdz tas cilvēks izstiepa roku uz manu pusi, Jānis zibenīgi reaģēja, un tas cilvēks bija ārā no turienes. Es nobrīnījos, cik patiesībā šis flegmatiķis ir ātrs. Ir lietas, kas ir jādara ātri.

18. Drosme.

19. Humors.

Ja gribi būt veiksmīgs, uzliec smaidu uz sejas, esi jautrāks. Uzjautrini savu darba kolektīvu. Esi tāds, kurš saprot jokus, esi tāds, kurš var arī pateikt kādu joku, esi jautrs saprāta robežās.

20. Elastīgums.

Kas ir elastīgums? Tā ir pielāgošanās jeb spēja izvērtēt to, ka pasaule iet uz priekšu un tev ir jāpielāgojas. Piemēram, limbažnieku mēlē es tev pateikšu, ka es i tagad baigais blogeris. Kādreiz es skatījos, kā citi sociālajos tīklos posto: es ēdu, es dzeru, es sēžu, es kaut kur eju. Es domāju, ka tie ir dīvaini cilvēki. Lielākoties, viņi arī ir dīvaini. Ja cilvēkam galvā ir skaidas un sirdī ir tukšums, tad viss, ko viņš spēj ielikt, ir: es ēdu un es dzeru. Viņš jau neko citu nedara. Viņam ir tukša galva. Viņš ieliek savas lielās krūtis vai pēcpusi, vai palielinātās lūpas, un tas ir viss, ko viņš var, jo viņam nav nekādu domu, un cilvēks rāda to, ko var parādīt. Tās ir nelielas novirzes, tomēr tā ir tendence. Tā ir šodienas pasaule, īpaši šajā laikā, kad viss tiek spiests uz attālinātu darbību. Šodien sociālie tīkli ir ārkārtīgi svarīgi. Jā, kādreiz pie sevis es domāju, ka nekad nelikšu personiskus postus. Es tikko ieliku postu, ka mans BMW tika pārdots. Pircējs aizbrauca, un man pilnīgi asara notecēja, un es to ieliku un parādīju. Es nekad mūžā iepriekš nestāstīju un neliku sociālajos tīklos, ka esmu kaut ko pārdevis. Es esmu sapratis, ka šobrīd mēs esam tādā laikā, kad pamatā viss ir tas pats, bet ir mainījušās tehnoloģijas. Es sapratu, ka nevaru tā vienkārši: “Jēzus tevi mīl, Latvija pirmajā vietā, alleluja.” Nē, cilvēki grib arī ar mani komunicēt, viņi arī mani grib iepazīt. Man nākas likt kaut ko no sevis: es ēdu, es dzeru. Nu, vēl tik tālu neesmu ticis, bet uz tā ceļa jau esmu. Pēc katras protesta akcijas mēs kopā paēdam, tad es to vienmēr nofočēju un ielieku iekšā. Tas ir elastīgums, tāpēc nekad nesaki nekad: “Es nekad to nedarīšu.” Kādus gadus atpakaļ, kad es pirmo reizi ieraudzīju vīrieti uzspīlētās biksēs, bija tā riebīgi. Pagāja kāds laiks, un mācītājs pats iestūķējās kaut kādās uzspīlētās biksēs. Draugs, esi elastīgs.

21. Jūtīgs.

Tas nozīmē to, ka tu ne tikai ar prātu izproti, kas ir pareizi, bet konkrētā situācijā spēj intuitīvi just, kas ir pareizi, tu spēj novērtēt situāciju arī intuitīvi. Nekad nepaļaujies tikai uz intuīciju, jo prāts ir pāri intuīcijai. Ir situācijas, kad prāts saka: “Viss ir kārtībā,” bet intuīcija saka: “Nevajag.” Tev nav tā bijis? Lielākoties mums visiem tā ir bijis. Intuitīvi, tajā virzienā, kur tu dodies, savās sfērās tu spēj arī just un saprast tendences. Tā arī ir veiksmīga cilvēka īpašība.

22. Inovatīvs.

Tā ir tiekšanās pēc jaunā – inovācijām.

23. Nemeklē pašlabumu.

Tā ir veiksmīga cilvēka īpašība. Nesen par sevi padomāju, ka es vienmēr sevi izmeklēju. Es biju lūdzis Dievu un sev uzdevis jautājumu: “Kāpēc es daru to, ko es daru?” Kāpēc es ceļu draudzi, kāpēc es tagad esmu partijā “Latvija pirmajā vietā” un piedalos tur? Tu ar sevi runā? Reizēm ar sevi arī jāparunā un jāuzdod jautājumi. Vai tu ar prātu domā un to visu apsver? Vai savā sirdī arī atbildi, kāpēc tu dari to, ko tu dari? Vai pašlabuma dēļ? Un pirmais, ko es sapratu: “Nu, nē, es nedaru to sev!” Pirmkārt, es to daru Dievam un citiem cilvēkiem, es to daru Latvijai. Es to daru tāpēc, ka tas ir jādara. Un tikai trešais biju es pats tikai tāpēc, ka balss tā saka: “Mīli Dievu un savu tuvāko kā sevi pašu.” Man sevi ir jāmīl, lai varētu arī citus mīlēt, bet es biju trešajā vietā. Tas bija mans godīgs jautājums sev. Es zinu, ko es daru un kāpēc es to daru. Man ir pilnīgi vienalga, ko kritiķi saka. Tātad, nemeklē pašlabumu. Par sevi ir jāpadomā, taču tas nav galvenais motīvs.

24. Tāds, kurš prot apbrīnot.

“Lauriņ, tev šodien actiņas kā smukas pērlītes, tu šodien labi izskaties. Uz taviem zābaciņiem arī jau kādu laiku skatos, es arī tādus gribētu iegādāties.” Reizēm es arī apbrīnoju to, kā tu slavē Dievu. Proti apbrīnot cilvēkus! Nu, ne jau tā, ka par visu brīnies vai esi kā no mēness nokritis. Ne gluži tā, bet esi tas, kurš redz cilvēkos labo un to apbrīno. Ir tādi cilvēki, kuriem tas jau ir asinīs. Viņi tādās ģimenēs auguši, kur varbūt ir bijuši ļoti lutināti un apbrīnoti. Viņi paši par sevi tādi jau ir. Bet tiem, kuriem nav šīs īpašības, tas ir jāiemācās. Tas vienkārši ir jāiemācās. Ja tu nemāki izteikt komplimentu, tad tev vienkārši ir jāsaņemas un kādam jāpasaka kompliments.

25. Skaidrs prāts.

Skaidrs prāts rodas no tā, ka tu regulāri lasi Dieva vārdu un proti atšķirt, kas ir labs un kas ir slikts. Kad tu par visu notiekošo esi informēts un apmēram spēj izšķirt, tad tev ir skaidrs prāts un tu skaties uz visu ar skaidrām acīm. Tagad modē ir iet sēņot. Viņi saēdās mušmires un apdullinās, un tur arī paliek. Lūk, šiem cilvēkiem nav skaidrs prāts. Bet tu uzturi skaidru prātu.

26. Daudzpusīgas intereses.

Mums katram ir sava profesija, savs viens virziens, bet tu nevari būt informēts tikai par savu virzienu. Tev nedaudz ir jāpārzina vispārējā Latvijas politika, pasaules politika un vispārēji tas, kas notiek apkārt. Tātad, daudzpusīgas intereses.

27. Tāds, kurš uzticas.

Tie, kas ir izgājuši inkaunteru un sapratuši tās tēmas, kas tur tiek apskatītas, un vispār katrs veselīgi domājošs cilvēks saprot, ja tevi nodod, tev vairs negribas uzticēties. Bet ne jau tikai tam cilvēkam, nevienam. Bet veiksmīgs cilvēks jebkurā gadījumā uzticās, pat ja tiek pievilts. Protams, ja tevi patstāvīgi kāds pieviļ, tu viņu nosvītro un vairs neļauj kāpt sev uz galvas, viss kārtībā. Bet citiem cilvēkiem ir jāturpina uzticēties.

28. Centīgs.

Mācība: nekad nedod savu telefonu citam rokās. Es ik pa laikam dzirdu, ka sieva vai vīrs ņem viens otra telefonu un kaut ko tur meklē. Uzticies, nav ko tur pārbaudīt. Tas tev neko nepalīdzēs. Kad es laulāju jaunlaulātos, es iesaku nestāstīt neko par kādreizējiem sakariem. Vispār neko un punkts. Jo es tev varu garantēt, ka pienāks brīdis, varbūt ne visos gadījumos, bet pienāks brīdis, kad vairs nebūs rozā brilles, viens, divi gadi, un pēc tam ir vienkārši normāla mīlestība, kādai tai jābūt. Vienkārši ir divi cilvēki, kuri kopā dzīvo un viss. Nekā vairs tur romantiska nebūs, fakts. Var jau kaut ko kopā uzsākt, kādu ceļojumu. Tas mazliet kaut ko atsvaidzinās, bet pierod pie tā visa. Tu esi pieradis, viss ir normāli, tu dzīvo, viss ir kārtībā. Tā ir mīlestība. Un pienāks brīdis, ja būs kāds konflikts, tas otrs cilvēks tev to pieminēs, jo tu pats izstāstīji visu: tā tur bija labāka, tā tur bija krutāka, tai tur bija kaut kas labāks. Es iesaku vispār nestāstīt. Bet, protams, kad ir lielā mīlestība, lielā atklātība, tad mēs izstāstām. Varbūt, ka tā arī vajag, es nezinu, cilvēki ir dažādi. Bet es parasti iesaku, ka nevajag. Par centību: veiksmīga cilvēka rakstura īpašība ir būt centīgam visās lietās, un tajā, ko tev uztic.

29. Punktuāls.

Ja tu kavē tikšanās, ko esi norunājis, tad tu esi egoists, tas, kurš nevērtē otra cilvēka laiku. Esi punktuāls. Un vēl, sievietēm nav nekādu atlaižu. Gandrīz visas sievietes kavējas, bet viņām nav atlaides. Ja tu gribi būt veiksmīgs cilvēks – sieviete vai vīrietis, – tad nekavē. Ja tu nebūsi punktuāls, tu nebūsi veiksmīgs. Kā solīji, tā izdari: jā, jā, nē, nē, ja tikšanās, tad tikšanās. Kaut kas notika, ja ir satrēgums, piezvani un pasaki, ka tu kavēsies, bet ne katru reizi.

30. Koncentrēšanās jeb fokusēšanās.

Svarīgi ir redzēt un izdalīt galveno. Ir daudzas lietas jāizdara. Piemēram, rītā ir pirmdiena, un tev ir jāsaprot, kas ir svarīgākais, un ir jādara tieši tas. Prioritārā kārtībā, koncentrējies uz svarīgāko, kas ved pretī tiem mērķiem, uz kuriem tu ej.

31. Komandas spēlētājs.

Atceries, ka viena pagale nedeg. Obligāti ir vajadzīga komanda, obligāti draudze, obligāti arī visās tajās jomās, kurās tu virzies, nepieciešama komanda, tāpēc esi komandas spēlētājs.

32. Atbildīgs.

Atbildību var likt arī pie punktualitātes, bet tie nedaudz atšķiras. Atbildības sajūta, kad esi apsolījis kaut ko kādam cilvēkam. Ja es jūtu, ka man negribās darīt, ja es karstumā kaut ko esmu pateicis, manī vienalga ir atbildības sajūta. Tā ir vienkārši ieaudzināta. Es pats to esmu tur ieaudzinājis. Esi atbildīgs par sevi un tev uzticētiem cilvēkiem, par savu ģimeni. Par savu valsti arī jābūt atbildīgam. Protestos vienkārši ir pienākums piedalīties.

33. Iniciatīva.

Cilvēks ar iniciatīvu ir nevis tam, kuram tu lūdz, lai viņš izdara, bet viņš pats nāk un grib darīt vai kalpot.

34. Atturīgs.

Atturība ir tad, kad tu izvairies no tām lietām, kas tev kaitē (atkarības, grēki utt.).

35. Problēmu risinātājs.

Problēmas pašas no sevis neatrisinās. Problēmas ir jārisina un ātri. Es ļoti labi redzu, ka tiem kūtrajiem cilvēkiem, kūtrajiem līderiem, kuri negrib risināt savas problēmas grupiņās, tās nekur nepazūd, tikai kļūst lielākas. Visur tas ir redzams, arī mūsu valstī. Problēma ir jārisina, nevis jāņem jauni kredīti. Problēmas sakne ir jārisina. Ir jāatvieglo nodokļi un jāpaceļ bizness. Pašiem jārada darbavietas, nevis kārtējie pabalsti. Mūsu esošā valdība ir pilnīgi nespējnieki.

36. Prot klausīties.

Inga manā grupiņā nekad nerunā, tikai tad, kad viņai paprasa, tad viņa kaut ko pasaka. Viņa runā vienu reizi gadā, tikai tad, ja kāds nodarījis pāri. Tad viņa: “Kā tā varēja?” Bet viņa sēž un klausās. Pie manis viņa vairāk sēž un klausās un maz runā. Bet vai viņa ir nerunīga? Es reiz redzēju, kad gāju garām, ka viņa sēdēja ar kādiem saviem cilvēkiem, es gāju garām un domāju, kurš tik ļoti runā. Tā bija Inga. Tas nozīmē, kad viņa ir savās grupās, tad viņa tur runā, kad viņa ir pie manis, viņa klausās. Un zini, tas ir pareizi. Varētu jau arī vairāk runāt pie manis, bet svētīgāk ir klausīties. Un pēc tam, kad tu kalpo pats, tad tu runā. Mācies klausīties. Reizēm ir tādi cilvēki, kuri grib sadarbību, aicina, un viņi piezvana un, kad sāk runāt, tad vairs netiec pie vārda. Tad man uzreiz viss ir skaidrs, ka ar šo cilvēku es negribu un nevajag.

37. Līdzjūtīgs.

Tu vari celties tikai tik augstu, cik pats kalposi cilvēkiem un uzcelsi viņus. Līdzjūtība nav tikai emocionāla. Palīdzi vai uzmudrini ar kādu vārdu. Esi līdzjūtīgs.

38. Redz lietu būtību.

Ko nozīmē redzēt būtību? Īpaši šodien, kas saistās ar vakcināciju, ar politiskiem procesiem mūsu valstī, vispār globāli. Ir svarīgi redzēt būtībā, kas patiesībā notiek, salīdzināt informācijas avotus un saprast būtību. Tu nevari pieņemt pareizus lēmumus, ja nezini būtību šim notikumam.

39. Informēts.

Esi informēts ne tikai par savu darbu, par savu ģimeni, bet esi arī informēts par savu mājas grupu, esi informēts par politiku gan pasaulē, gan Latvijā, un arī par vispār notiekošiem procesiem – ekonomiskiem un citiem, kaut nedaudz esi informēts par visu. Ziņas tomēr ir jāskatās. Vismaz manu mazo klipiņu, ko es lieku. Es pasaku tur par aktuāliem notikumiem un paužu savu viedokli. Kāpēc ir jābūt informētam? Piemēram, es esmu informēts par to, kas notiek draudzē, un, ja es nebūtu informēts, es palaistu garām dažādas lietas, situācijas, problēmu iedīgļus, kurus es nevarētu novērst. Valstī ir specdienesti, slepenie dienesti. Valdībai ir jāzina, jābūt informētai par tendencēm sabiedrībā, lai laikus novērstu kādus procesus vai arī kaut ko veicinātu. Un draudzē caurspīdīgums ir diezgan liels, un es lielākoties zinu visu, kas notiek draudzē. Man tas ir jāzina, un tev jāzina, kas tev notiek apkārt. Tev jābūt informētam, bet tikai bez klačošanās vai baumošanas.

40. Spējīgs pieņemt lēmumus.

Ir tev bijušas situācijas, kad tu šaubies un nevari pieņemt lēmumu, jo tu zini, kad tu pieņemsi lēmumu, būs jānes upuris vai tevi izsmies? Kā ir ar lēmumu, kad tevi spiež vakcinēties un aiziet no darba? Vai tas nav lēmums, par ko tu šaubies? Tikko pie manis bija pienācis čalis, viņš pirmo reizi dievkalpojumā bija, viņš augstskolā mācās mūziku un, izrādās, ka viņš nav vakcinējies. Es viņam saku: “Klausies, ko tu darīsi, kad tev spiedīs?” Viņš teica, ka ies prom no skolas un ies kaut kur citur dzīvot. Šādu lēmumu ir viegli pieņemt? Bet lēmums ir jāpieņem. Veiksmīgs cilvēks spēj pieņemt pareizus lēmumus.

Un noslēgumā no vakardienas protesta akcijas. Akcijā sanāca tā, ka pie Brīvības pieminekļa stāvēja goda sardze, smukās  formās ar ieročiem, ar durkļiem pie šautenēm. Aiz muguras viņiem bija kaltie vārdi Tēvzemei un Brīvībai. Viņi simbolizē armiju, viņi simbolizē tos cilvēks, kas sargā mūsu Brīvību un sargā mūsu Tēvzemi. Un interesanti, kad tajā brīdī tika dots signāls iet likt ziedus, tieši tad iekrita, ka viņiem bija goda sardzes maiņa. Tur bija policija, tur bija karavīri, kuri izbrīvēja papildu lielu brīvu vietu. Viņi izsoļoja, uztaisīja rituālu ar šautenēm, tad nostājās savās vietās, un pēc tam tika likti ziedi. Un divi kareivji palika ar šautenēm nekustīgi stāvot, un pie viņu kājām lika ziedus. Un partijā “Latvija pirmā vietā” ir pārāk daudz sakritību, piemēram, astoņpadsmitais datums, kas izrādījās vispasaules protesta diena. Un šajā gadījumā armija, kurai jāsargā Tēvzeme un Brīvība, tieši tajā brīdī, kad mēs iestājamies par Brīvību un liekam ziedus, veic sardzes maiņu. Visos video materiālos un bildēs viņi figurē, un mūsu partija ir kopā ar armiju. Un es pie sevis nodomāju, ka šie čaļi nekad nenostāsies pret savu tautu. Valdība jau dod pavēles, tāpēc gada laikā šī valdība ir jānomaina un armijai jākalpo tautai. Ir precedenti vēsturē, kad armija atsakās izpildīt noziedzīgas valdības pavēles. Un mēs zinām par Krievijas cara likteni, kad likvidēja gan viņu, gan visu viņa ģimeni. To izdarīja armija, to izdarīja cilvēki, revolūcijas laikā bija baltie, bija sarkanie. Kas bija sarkanie? Tie bija tie, kas atteicās pildīt balto, esošās valdības, pavēles. Armija pārgāja tautas pusē. Protams, bez Dieva nekas tur viņiem neizdevās. Pēc kādiem gadiem valstī valdīja totāls terors, un arī Latviju tas skāra. Un interesanti, ka tas sakrita, un es to saucu par sakritībām no augšas. Bībele saka, ka Dievs Saviem mīļajiem svētības bagātīgi dod miegā. Tas nozīmē, ja tu sevī integrē veiksmīga cilvēka īpašības, ja tu meklē Dievu, tad caur visu to, ko tu dari, neredzama svētība un sakritības būs tavā dzīvē. Debesu Tēvs, dod katram vienam, kas dzird šos vārdus, svētīgas sakritības, problēmu risinājumus, dod daudz prieka, daudz emociju, daudz panākumus itin visā, Jēzu Vārdā! Āmen!

Mācītāja Mārča Jencīša sprediķi “40 veiksmīga cilvēka rakstura īpašības” pierakstīja un rediģēja draudzes “Kristus Pasaulei” redakcija.